NEDERLANDS
NEDERLANDS
ENGLISH
Home
Producten
Shop
Support
Downloads

Cyberaanval op Nederland

Cybercriminelen hebben in 2012 ruim 8 maanden lang op grote schaal bij burgers, bedrijven en overheidsinstanties malware geïnstalleerd en zeer vertrouwelijke data zoals toegangsgegevens en betrouwbaarheidscertificaten gestolen. Daarnaast hebben ze lokale netwerken verkend en strategische overzichten van andere (industriële) systemen gemaakt die niet direct met het internet zijn verbonden.


1,05 MB
Dutch
Cyberaanval op Nederland
Citadel-malwareonderzoek, "Pobelka" botnet

Lees over de onzichtbare impact van deze aanval op ons dagelijks leven, de achtergronden van deze operatie, hoe dit kon gebeuren en wat u en uw organisatie moet doen voordat kwaadwillenden bijvoorbeeld elektriciteits-, gas- en drinkwatervoorzieningen in Nederland ontregelen.

English
Kijk of uw gegevens zijn gestolen door cybercriminelen
Volg deze link en scroll naar onderen om te zien of uw gegevens voorkomen op het 'moederschip' van de cybercriminelen.
De controlesite check.botnet.nu werkt door te kijken of het IP-adres waarmee u verbinding maakt met het internet is opgeslagen in de database van de aanvallers. Er wordt geen software gedownload om de controle uit te voeren.
De controlesite is een initiatief van Digital Investigation waarmee wij samen het onderzoek deden.

Moederschip

Cybersecurity analist Mark Loman van SurfRight ontdekte in september 2012 het ‘moederschip’ van de aanvallers waarna cybercrime expert Rickey Gevers van Digital Investigation de cybercriminelen digitaal opzocht en via een take-down-notice hun operatie ontmantelde. Uit de data op dit ‘moederschip’ blijkt dat deze cybercriminelen mede verantwoordelijk zijn voor grote cyberincidenten in Nederland dit jaar, waaronder de uitbraak van het Dorifelvirus en de verspreiding van allerlei andere malware vanaf diverse veel bezochte Nederlandse websites.


Uit dit onderzoek blijkt ook dat bijna 150.000 getroffen computersystemen (zombiecomputers) in Nederland staat. Deze computers zijn ook onderdeel van grote netwerken van o.a. Nederlandse uitgevers, bouwbedrijven, banken, universiteiten, voedselproducenten, chemie- en nutsbedrijven, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en overheidsinstellingen, waaronder die verantwoordelijk voor onze veiligheid.

Opmerkelijk

Dagelijks vinden er aanvallen op internet en internetgebruikers plaats. Deze cybercrime-operatie verschilt echter op verschillende punten met dat van andere cybercriminelen en hun malware:


Opmerking: Tijdens de activiteiten in dit onderzoek is altijd de Nederlandse Team High Tech Crime (THTC) van het KLPD geraadpleegd om de kansen op strafrechtelijke vervolging van de cybercriminelen te optimaliseren.

© SurfRight 2015  |  Disclaimer  |  Sitemap